top of page
„Така си го представях. Това е моят дом.“ – думите на клиентите, които носят на арх. Стефка Терзиева удовлетворението от добре свършената работа

         

            Създаването на интериорен проект е процес, който винаги е разделен на няколко етапа.

           Попитахме арх. Стефка Терзиева за етапите, вдъхновението и мотивацията, с които работи за един по-съвършен интериорен проект.  

 

  -  По желание на клиента, пристъпваме и към Фаза 3, а именно реализацията на проекта.

 

          Самото офериране и срок на изпълнение на ремонтните дейности се получава от фирмата изпълнител. Съответно аз давам препоръки за подизпълнител - строител, следя за всякакви срокове на реализация, извършвам координация с фирми доставчици, контрол по качеството на получените материали, плащания и вземане на решения при възникнали непредвидени ситуации.

          Не е нужно човек да разбира от всичко. Именно затова съществуват различни професии и професионалисти в съответните области. Например в апартаменти с малки пространства: всеки сантиметър е важен и когато трябва да се съчетаят много елементи на малка квадратура, за мен е много по-лесно да „видя“ кои стени могат да бъдат разрушени/преместени и кои функции могат да бъдат разместени за постигане на максимално удобство. Познавайки предимствата и недостатъците на материалите, които използвам, мога да насоча клиента към подходящите за неговия интериор спрямо бюджет и визия.

          Моя клиентка на финала на ремонта се обърна към мен с думите: „Ти ми показа толкова много детайли, за които никога нямаше да се сетя.“  Така е, има толкова много малки детайли които човек не забелязва или за които не знае. Факт е че обитавайки по-дълго дадено пространство, започва да намира техните ползи или липси. Като архитект и дизайнер аз мисля няколко стъпки напред: какво може да се обърка, ако се вземе дадено решение, то на какво влияе, има ли смисъл финансово и т.н.

 

           С какви премеждия си се сблъсквала по време на професионалния ти път?

 

          Премеждията за мен са предизвикателства. И те са много и най-разнообразни. „Бързо ела Стефи, стената се спука!“ Обикновено звучи по-лошо от реалността. Стена се е спукала, тръба е протекла, пристигнали са счупени лампите – това са само част от ситуациите с които се справям и за мен не са чак толкова страшни. Практиката ме е научила че „Няма невъзможни неща в интериора. Въпросът е с цената на какво.“ И това да останеш през голяма част от времето психолог – с клиента, с майсторите, с партньорите доставчици, си е част от професията.

          Проектирането от професионалист спестява време, което клиентът би инвестирал в допуснати от бързане или незнание грешки. Спестява и средства, инвестирани в ненужни или некачествени продукти и дава спокойствието, че дори и да има непредвидена ситуация, тя ще бъде овладяна и решена по най-добрия възможен начин. Гледната точка на дизайнера е много полезна не само за нови креативни решения, но и за решаване на съществуващи проблеми или предотвратяване на вероятни такива.

 

          Разкажи ни какви са предимствата, когато работата е изцяло в "твои ръце"?

 

          Относно функцията на пространствата – решенията не са универсални. Съобразявам се с навиците на конкретния обитател, с неговите виждания и „моделирам“ мястото за него, съобразено с функционалните норми.

          Относно реализацията, много хора не знаят от къде да започнат. Имат колебания каква е последователността на ремонтните дейности: боядисването на стените ли е първо или поставянето на первазите; ако част от плочките за банята не са налични, пречи ли това на монтажа на останалите елементи и т.н.. Интериорният дизайнер помага не само при колебанията относно планирането на дизайна, но и контролира целия процес, решавайки казусите които възникват в движение. Той също така консултира за избора на всеки един елемент, следи за неговата доставка и правилен навременен монтаж. Когато поемам такъв ангажимент, аз се грижа за всеки детайл, сякаш това е моят дом. Спестявам на клиентите време в лутане да намерят подходящите композиционни и функционални решения, цветове и материали, подизпълнители и доставчици, както и решения влияещи на срока на изпълнение.

          Трудно е да се изберат майстори, на които човек да се довери. Ремонтът на грешките в строителството струват скъпо. За човек без опит, стъпките са много и уроците са нежелани резултати. Благодарение на опита който имам, съм уверена че майсторите с които работя изпълняват задачите в срок, не претупват работата си и се стараят в детайлното осъществяване на подадения проект.

 

           „Обектът в „мои ръце“ е под контрол, а резултатът е на лице.“

 

           Интериорът влияе на сетивата и затова е важно да се чувстваш добре в него – независимо дали е дом, работно място или място за релакс и почивка. Интериорният дизайнер съдейства не само за това да е обзаведено и боядисано едно помещение, а помага да се създаде пространство с характер, в което хармонията между материали, цветове и функция се виждат и усещат.

bottom of page