top of page
„Така си го представях. Това е моят дом.“ – думите на клиентите, които носят на арх. Стефка Терзиева удовлетворението от добре свършената работа

         

            Създаването на интериорен проект е процес, който винаги е разделен на няколко етапа.

           Попитахме арх. Стефка Терзиева за етапите, вдъхновението и мотивацията, с които работи за един по-съвършен интериорен проект.  

 

 -  Фаза 1 e Идейна фаза.

 

          В тази фаза се включва посещение на обекта за измерване на помещенията, такива каквито са към момента на започване на проекта. Клиентът подава функциите които би желал да има, както и  харесани от него цветови комбинации и референции на интериори. На база зададените параметри започва диалог между нас във връзка с възможностите на пространството откъм функционалност и стил.

 

          Изготвят се няколко варианта на 2D разпределения, за да се конкретизира зонирането и разположението на мебелите в пространството. Никога няма един вариант, но заедно достигаме до най-доброто планово разпределение за конкретния клиент и обект, съчетано с нормативите изисквания. Има нормативи, с които аз се съобразявам, защото функцията е преди визията. Важно е дали се местят стени с цел добавяне на баня в спалнята например или обособяване на мокро помещение; дават се препоръки за последователността на уредите в кухненските пространства и на санитариите в баните; спазват се височини и отстояния на мебелите и много други. Идеята е да измоделираме разпределението така, че всяко кътче в апартамента да бъде оползотворено по най-подходящия начин.

 

          След като финализираме разпределението, се изготвят 3D визуализации на всички помещения с реални обекти. Визуализациите дават много ясна представа за материали, цветове и обеми и са съобразени със стила, който допада на клиента. Предпочитанията са различни - тъмни или светли интериори, с повече акценти или скандинавки стил. Това е най-интересния и вълнуващ момент и за проектанта и за клиента, защото именно в тази фаза се избистря как ще изглежда интериора и какво ще е неговото „усещане“. Съобразявам се с изискванията на клиента, но вплитам и интересни  детайли, които правят интериора уникален и с характер. Добрият дизайн е хармоничност между функция, естетически издържана стилна визия и задължително трябва да отговаря на конкретните нужди и предпочитания. Като професионалист, аз винаги предлагам изпълними решения, които създават усещане за уют, топлина и благоприятна атмосфера.

 

          Хората гледат един и същи референции в интернет, но виждат различен елемент от картинките. Моето умение да слушам и да чувам желанията на клиента, ми помага да отсея това, което дори той самия не знае че харесва. Старая се да го пресътворя за него, така че да си каже: „Така си го представях. Това е моят дом.“

 

 

bottom of page